Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Αλλάζουν τα πάντα στα ακίνητα! Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος στα αυθαίρετα


Αλλάζουν τα πάντα στα ακίνητα! Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος στα αυθαίρετα
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σκοπεύει να έχει ελκυστικά κίνητρα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με σκοπό να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται οι δηλώσεις αυθαίρετων κτισμάτων και γενικότερα πολεοδομικές αυθαιρεσίων, μικρότερα πρόστιμα με αύξηση των δόσεων, ώστε η αποπληρωμή να γίνεται εφικτή, αλλά και η δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας για κάθε κτίριο.
Τα πρόστιμα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα είναι ιδιαίτερα μειωμένα για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Μάλιστα, πέρα από το μειωμένο πρόστιμο θα υπάρχει και "ψαλίδι" και στο παράβαλο της δήλωσης του αυθαιρέτου το οποίο τώρα ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 2.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στη Βουλή εντός του Αυγούστου και θα περιλαμβάνει και αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή του προστίμου από 60 που είναι τώρα σε περισσότερες, με στόχο να δηλωθούν ακόμα περισσότερα αυθαίρετα κτίσματα.
Πέρα από αυτό όμως, με τις περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου, το υπουργείο θέλει να δώσει ακόμα ένα κίνητρο σε όσους είχαν δηλώσει το αυθαίρετό τους με τον παλιότερο νόμο, αλλά δεν έχουν κατορθώσει να είναι σωστοί στην πληρωμή τους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο των αυθαιρέτων που είναι σε ισχύ θα μπορούν να μεταπηδήσουν στον νέο νόμο με περισσότερες δόσεις.
Ερώτημα παραμένει εάν όσοι κάνουν αυτή την μετάβαση εάν θα ισχύσουν και για τους παλιούς τα μειωμένα πρόστιμα που θα προβλέπει ο νέος νόμος.
Το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο τα μειωμένα πρόστιμα να αφορούν και όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει το αυθαίρετο ακίνητό τους στο Ε9 και είναι το μοναδικό που έχουν. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να μπει πλαφόν στα τετραγωνικά μέτρα του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς από το υπουργείο θέλουν να αποφύγουν να επωφεληθούν αυτό αυτό οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Για όσα αυθαίρετα νομιμοποιούνται πλέον θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος που ισχύει μέχρι τώρα λήγει στις 8 Οκτωβρίου.
Η χρονική ισχύ για τον νέο νόμο θα είναι περιορισμένη και θα έχει διάρκεια δύο χρόνια από την ισχύ του. Για όσους δεν προσέλθουν σε αυτό το χρονικό διάστημα τα πρόστιμα που τους περιμένουν θα είναι βαρύτατα και σε κάποιες περιπτώσεις πολλαπλάσια των ποσών που θα είχαν πληρώσει εάν είχαν νομιμοποιήσει το ακίνητό τους.
Ωστόσο θα παραμείνει σε ισχύ η γνωστή κόκκινη γραμμή που ισχύει και τώρα και σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να ενταχθεί στο νόμο κανένα αυθαίρετο που έχει ανεγερθεί μετά τις 28 Ιουλίου του 2011.
B2GREEN