Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Εκπτώσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων






Αρκετά μειωμένα πρόστιμα για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, «γενναία» περικοπή του παραβόλου για την αρχική δήλωση στο πρόγραμμα τακτοποίησης, αύξηση των δόσεων καταβολής των προστίμων αλλά και υποχρέωση διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου του οικήματος θα καθορίζει το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Την ίδια στιγμή θα επιχειρηθεί να δοθεί οριστική λύση για τα οικήματα με μεγάλες αυθαιρεσίες αυτά δηλαδή που έχουν υπερβάσεις του συντελεστή δόμησης πάνω από 40% και για τα οποία υπάρχει αναστολή κατεδάφισης για 30 χρόνια εφόσον έχει πληρωθεί το παράβολο και πρόστιμο αλλά όχι οριστική λύση, καθώς γι' αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η αγορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Αυγούστου με στόχο το φθινόπωρο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και να έχει γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με το Έθνος, η αντιμετώπιση των αυθαιρέτων κτισμάτων θα πάψει να είναι οριζόντια καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου στόχος είναι η πρόληψη και η θεραπεία και όχι η τιμωρία.

Κίνητρα

Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί κίνητρο ώστε να δηλωθούν όσον το δυνατόν περισσότερα από τα υφιστάμενα αυθαίρετα και να υπάρξει για πρώτη φορά μια καταγραφή και αποτύπωσή τους.

Στην κατεύθυνση αυτή θα μειωθεί το παράβολο ύψους 500 ευρώ που ισχύει τώρα για ένταξη στη ρύθμιση και το οποίο κατά περίπτωση μπορεί να φθάσει έως και τις 2.000 ευρώ.

Παράλληλα θα αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή του προστίμου οι οποίες σήμερα είναι 60 ενώ θα καθοριστούν μειωμένα πρόστιμα βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων τα οποία θα αφορούν άνεργους, άτομα που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, πολύτεκνους αλλά και ιδιοκτήτες των οποίων το προς τακτοποίηση ακίνητο αποτελεί το μόνο που έχουν στην κατοχή τους βάσει της δήλωσης του Ε9.

Ωστόσο και στις παραπάνω περιπτώσεις εξετάζεται να υπάρχει ένα πλαφόν τετραγωνικών μέτρων ώστε οι εκπτώσεις στα πρόστιμα να μην αφορούν σε πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες.

b2green