Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

«Όχι» από το Σ.τ.Ε στην παραχώρηση αιγιαλού σε ιδιώτες από τους δήμους


Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κατά της ΚΥΑ για τον αιγιαλό και την παραλία.
Το Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την 7μελή σύνθεσή του λόγω μείζονος σπουδαιότητας, έκανε δεκτή την προσφυγή του ΔΣΑ και άλλων, σχετικά με τη νομιμότητα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον αιγιαλό και την παραλία, η οποία συζητήθηκε ενώπιόν του τον Ιούνιο του 2015.
Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν η κυρία Αγγελική Παπαδοπούλου-Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Στην υπόθεση είχε παρέμβει και ο Δήμος Σαρωνικού.
Το ιστορικό
Η ΚΥΑ αφορά στην απευθείας παραχώρηση στους δήμους, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας καθώς και όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.
Σύμφωνα με την αρχική – απόφαση του ΣτΕ, η έγκριση για περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, το οποίο κινδυνεύει από την υπερεκμετάλλευση, αλλά και τη διαφύλαξη της κοινοχρησίας των συγκεκριμένων περιοχών.
Και αυτό διότι, όπως αναφέρει στη συγκεκριμένη απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, «αφενός έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια οικοσυστήματα».
Λόγω της σπουδαιότητας των συγκεκριμένων ζητημάτων, η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην επταμελή σύνθεση του Ε’ Τμήματος.
irafina