Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

«Εκτός ΟΑΕΕ» οι μηχανικοί που ανεγείρουν ή πωλούν διαμερίσματα

 Μηχανικοί - “παλαιοί” ασφαλισμένοι (σε οποιοδήποτε Ταμείο πριν από την 1/1/1993) που ήταν την 1/8/2010 ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) δεν ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ αν απασχολούνται με την ανέγερση πολυκατοικιών με αντιπαροχή ή πωλούν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες τις οποίες ανεγείρουν είτε ατομικά είτε ως μέλη εταιριών με αντικείμενο δραστηριότητας κατασκευαστικές εργασίες.
Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ που εκδόθηκε αναφέροντας ότι η έναρξη της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ προσώπων που ασκούν “μη συναφή” επαγγελματική δραστηριότητα δεν μπορεί να ανατρέξει, σε καμία περίπτωση, πριν από την 1/8/2010 (ημερομηνία έναρξης της ισχύος της διάταξης). Σύμφωνα με την εγκύκλιο, “ειδικά για τους πολιτικούς μηχανικούς που απασχολούνται στην ανέγερση πολυκατοικιών με αντιπαροχή, κρίθηκε με αποφάσεις του ΣτΕ 516/93, 519/93, 520/93 κ.ά. ότι δεν υπάγονται για τη δραστηριότητά τους αυτή παράλληλα και στην ασφάλιση του πρώην ΤΕΒΕ. Και τούτο, διότι η ανέγερση πολυκατοικιών από πολιτικό μηχανικό αποτελεί αυτή καθαυτή δραστηριότητα που εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών του ενασχολήσεων, για την οποία υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Εξάλλου, η πώληση των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες τις οποίες οι ίδιοι ανεγείρουν είναι παρεπόμενη της ανέγερσης δραστηριότητα και για το λόγο αυτό δεν δηλώνεται ως αυτοτελής δραστηριότητα η έναρξή της στη ΔΟΥ.
Πέραν τούτου, το εμπορικό κέρδος, στο οποίο αποσκοπεί η ανέγερση πολυκατοικιών με το σύστημα της αντιπαροχής από πολιτικό μηχανικό, συμφυές σε κάθε δραστηριότητα ελευθέριου επαγγέλματος, δεν μπορεί να προσδώσει «πρωτεύοντα» ρόλο, ώστε να θεωρηθεί ότι η πώληση των διαμερισμάτων συνιστά δραστηριότητα, για την οποία οι ασκούντες αυτή πολιτικοί μηχανικοί υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Και τούτο, επειδή η ανέγερση πολυκατοικιών από πολιτικό μηχανικό αποτελεί αυτή καθαυτή δραστηριότητα που εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών του ενασχολήσεων για την οποία υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ( βλ. Ασφαλιστική νομοθεσία, Φ. Χατζηδημητρίου, Γ. Ψηλός, Εκδόσεις ΔΕΝ 1984)”.
Τα παραπάνω εφαρμόζονται αναλόγως και για τους παλαιούς ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ των τομέων Νομικών και Υγειονομικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τα εκτός των φαρμάκων προϊόντα τα οποία πωλούνται στα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ).
michanikos