Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Πως θα μάθετε να αγοράζετε καυσόξυλα

Πως θα μάθετε να αγοράζετε καυσόξυλα
Για παρέα τις γιορτινές ημέρες ή για να ζεσταθείτε, τα τζάκια και οι σόμπες έχουν την τιμητική τους όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα εξοχικά για τους... τυχερούς που θα σπεύσουν τις ημέρες των εορτών. Δείτε τον πίνακα - μετατροπέα του υπουργείου Ανάπτυξης για να υπολογίσετε με ασφάλεια πόσα ξύλα σας χρεώνουν και διαβάστε τις συμβουλές για να ζεσταθείτε και φθηνά και οικονομικά.

Οι τιμές ξεκινούν από 50-60 ευρώ το κυβικό και... ανεβαίνουν, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου.

Προσοχή: Η λιανική πώληση των καυσόξυλων γίνεται πλέον με μονάδα μέτρησης όγκου το κυβικό μέτρο, σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη με αριθμό 4/2012 (ΦΕΚ Β΄ 3313/12-12-12).

Επίσης, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν την υποχρέωση των λιανοπωλητών να διατηρούν και να αναγράφουν άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται τακτικά στοιβαγμένα και άλλη τιμή για τα καυσόξυλα που πωλούνται χύδην (που δεν είναι στοιβαγμένα).

Η αντιστοιχία του όγκου των καυσόξυλων σε βάρος διαφέρει ανάλογα με το είδος του ξύλου και ανάλογα με τον αν τα ξύλα είναι τακτικά τοποθετημένα με μία σειρά το ένα πάνω στο άλλο (στοιβαγμένα) ή είναι πρόχειρα βαλμένα μέσα σε ένα πλαίσιο (χύδην).

Ο όγκος των καυσόξυλων υπολογίζεται αν πολλαπλασιαστούν οι τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος) της στοίβας που έχει σχηματιστεί ή του πλαισίου μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένα. Επισημαίνεται ότι για να υπολογιστεί ο όγκος των καυσόξυλων που δεν είναι στοιβαγμένα (χύδην) πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετηθούν πρόχειρα σε ένα πλαίσιο και να μετρηθεί ο όγκος του πλαισίου.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει:
  • Να κάνουμε έρευνα αγοράς όσον αφορά τις τιμές διάθεσης των καυσόξυλων.
  • Να γνωρίζουμε ότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην επιχείρησή τους, ανάλογα με το είδος του ξύλου, την τιμή είτε ανά κυβικό μέτρο στοιβαγμένων ξύλων είτε ανά κυβικό μέτρο ξύλων που δεν είναι στοιβαγμένα.
  • Προσοχή ως προς την αντιστοιχία κιλού/κυβικού μέτρου. Ας χρησιμοποιούμε για μία κατά προσέγγιση εκτίμηση τον πίνακα-μετατροπέα.
  • Όταν αγοράζουμε να ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση ότι τα ξύλα είναι στοιβαγμένα με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους.
  • Να γνωρίζουμε ότι οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους (μετροταινίες), για τη μέτρηση των διαστάσεων των πλαισίων και τον υπολογισμό του όγκου τους.
  • Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να διαφυλάσσουν τα καυσόξυλα προστατευμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους και να διατηρούν χωριστούς σωρούς ξύλων ώστε να μην αναμειγνύονται τα είδη διαφορετικής χώρας προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
  • Όταν αγοράζουμε μεγάλη ποσότητα ξύλων να επιβεβαιώνουμε ότι στην τελική τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των μεταφορικών.
  • Να ζητούμε πάντοτε απόδειξη (τα καυσόξυλα εμπίπτουν στο καθεστώς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%) κατά την αγορά.
  • Αν έχουν πρόβλημα να το καταγγέλλουν καλώντας στη Γραμμή Καταναλωτή 1520 τις εργάσιμες ημέρες από τις 9π.μ μέχρι τις 3μ.μ και όλο το 24ωρο μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr) και του αριθμού φαξ 210 3843549.

Δείτε εδώ τον μετατροπέα του υπουργείου