Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Απαλλαγή φόρου για "Πράσινες" Δαπάνες σε κατοικίες


Ενα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο πέρα από προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, θα δώσει και οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, που ενώ θέλουν να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους δεν τους φθάνουν τα χρήματα:
Πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να παρέχει πλήρη φοροαπαλλαγή για δαπάνες έως 15.000 ευρώ που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες. Ουσιαστικά επανέρχεται σε πιο βελτιωμένη μορφή αυτό που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και που μπορούσε κάποιος να συμπεριλάβει στη φορολογική του δήλωση δαπάνες για την επισκευή της κατοικίας του με φοροελάφρυνση.

Η πλήρης απαλλαγή του ποσού της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν έπειτα από ενεργειακή επιθεώρηση, αφορούν:

1. Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα / λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

2. Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

3. Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

4. Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης - θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

5. Τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων / κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

6. Τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.

Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η απαλλαγή φόρου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια διάταξη ίσχυε μέχρι τις 31-12-2012 και αφορούσε μείωση φόρου 10% και μέχρι 3.000 ευρώ παρόμοιων δαπανών.

Από 1-1-2013 με τις αλλαγές που επέφερε ο Ν. 4110/2013 και από 1-1-2014 με την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013 καταργήθηκαν για όλα τα φυσικά πρόσωπα οι εκπτώσεις από τον φόρο για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, εισφορές σε ταμεία ασφάλισης κ.λπ.

Μεγαλύτερα κίνητρα

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η πρόταση αποσκοπεί στην επαναφορά της έκπτωσης φόρου για συγκεκριμένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, με μεγαλύτερα κίνητρα σε σχέση με το παρελθόν. Η πλήρης φοροαπαλλαγή των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης που εμπίπτουν στις κατηγορίες οι οποίες αναφέρονται στην πρόταση γίνεται κατανοητή ως αφαίρεση της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα και προσδιορισμού στη συνέχεια του νέου επιπέδου φόρου.

Οπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης, η λογική στην οποία στηρίζεται το μέτρο δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος υπό τη μορφή άμεσης χρηματικής ενίσχυσης στους δικαιούχους, αλλά μειώνει τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος λόγω της απαλλαγής φόρου. Για παράδειγμα για 50.000 παρεμβάσεις μέσης δαπάνης 15.000 ευρώ η φοροαπαλλαγή φθάνει τα 95 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης αποτελεί-από την άλλη πλευρά-έσοδο για τους κλάδους που θα τις υλοποιήσουν. Η αύξηση των εσόδων σε αυτούς τους κλάδους επιδρά στα φορολογικά έσοδα, στο ΑΕΠ και στην απασχόληση.

Ετσι, η αύξηση της δαπάνης μεταφράζεται σε άμεση επίδραση στην προστιθέμενη αξία κατά 251 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, το συνολικό αποτύπωμα σε όρους προστιθέμενης αξίας ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
energia